Wat dekt een autoverzekering nu precies en wat niet?

24/01/2020 0 Door Vredevanutrecht

Wanneer u naar een verzekeraar stapt met de vraag om een autoverzekering af te sluiten zal deze u uiteraard steeds vragen welke schade u allemaal wenst in te laten dekken. Dat is een belangrijke vraag. De ene autoverzekering is namelijk de andere niet. In principe zijn er op de markt op moment van schrijven drie verschillende soorten autoverzekeringen terug te vinden. Het gaat hierbij om:

 1. De bij wet verplichte WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering of de WA+ autoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering of de all risk autoverzekering;

Elk type autoverzekering beschikt niet alleen over diens eigen voorwaarden, daarnaast spreekt het voor zich dat ook de verzekeringspremie die moet worden betaald stevig kan verschillen. Voor veel mensen is het toch niet meteen duidelijk van welke verschillen er tussen de verschillende autoverzekeringen nu precies sprake is. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan het een aanrader zijn om de informatie op deze pagina even goed door te nemen.

Wat dekt de verplichte WA-verzekering?

Laat ons allereerst even kijken naar wat de wettelijk verplichte WA-verzekering allemaal voor u te bieden heeft. In eerste instantie is het van belang om te weten dat deze verzekering minimaal door elke bestuurder moet worden afgesloten. We zeggen wel degelijk minimaal, want ook de andere autoverzekeringen op de markt bevatten doorgaans de WA-polis. Door het afsluiten van de WA-verzekering kiest u ervoor om uw auto te laten verzekeren tegen schade ten opzichte van derden. Met andere woorden, wanneer u betrokken raakt bij een ongeval waarvan u de schuldige bent zal uw WA-verzekering tussenbeide komen in het afrekenen van de schade ten opzichte van de tegenpartij. Het afsluiten van de WA-verzekering betekent dus concreet dat er uitsluitend mogelijke schade aan derden wordt vergoed. Dit geldt dus niet voor schade welke wordt opgelopen aan uw eigen auto.

Wat dekt de beperkte cascoverzekering?

Een tweede type autoverzekering waarvoor u kunt kiezen is de beperkte cascoverzekering. Het betreft hier een verzekering welke buiten de WA-dekking ook nog verschillende extra dekkingen voorziet. Denk hierbij in het bijzonder aan:

 • Schade als gevolg van een brand;
 • Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
 • Schade als gevolg van glasbreuk (zoals een sterretje);
 • Diefstal;

Het afsluiten van deze autoverzekering is niet verplicht, maar kan in bepaalde situaties wel wenselijk zijn. In het bijzonder wanneer u bijvoorbeeld uw auto steevast langs de kant van de weg moet laten staan is het wellicht wenselijk om deze aanvullende autoverzekering af te sluiten. Hou er uiteraard wel rekening mee dat de extra dekkingen als gevolg hebben dat de verzekeringspremie van de beperkte cascoverzekering hoger uitvalt in vergelijking met de premie die in rekening wordt gebracht voor de standaard, verplichte WA-verzekering.

Welke schade dekt de all risk autoverzekering?

Tot slot is er natuurlijk ook nog de volledige cascoverzekering of de zogenaamde all risk. Het betreft hier een type autoverzekering welke over alle dekkingen beschikt van de WA-verzekering en van de beperkte cascoverzekering. Deze dekkingen worden echter nog aangevuld met de eigen schade die eveneens wordt ingedekt. Dit is een belangrijke extra. Op het ogenblik dat u een ongeval heeft, zelfs met verwijtbare schade wordt het op deze manier namelijk mogelijk om ook de schade aan uw eigen auto te verhalen op de verzekeraar. Dat is natuurlijk fantastisch, alleen geldt hiervoor wel een stevige meerprijs.

De all risk autoverzekering is de duurste autoverzekering op de markt. In het bijzonder het feit dat ook de eigen schade wordt gedekt is hier uiteraard voor verantwoordelijk. U moet er als verzekeringnemer wel rekening mee houden dat u het aantal schadegevallen in het oog moet houden. Het feit dat de all risk autoverzekering schade aan uw eigen auto verzekert betekent echter niet dat u als een wildeman moet beginnen rijden, integendeel. Niet alleen zorgt elk verwijtbaar schadegeval ervoor dat uw schadeverleden aandikt, daarnaast is het mogelijk dat uw verzekeraar u op een zeker ogenblik zal weigeren als klant. Het afsluiten van een all risk autoverzekering is dus zeker en vast geen vrijgeleide om onvoorzichtig te rijden.Hoe kunt u besparen op de kosten van uw autoverzekering?

Hoe kunt u besparen op de kosten van uw autoverzekering?

Nu u weet welke verschillende autoverzekeringen er precies bestaan en wat elk type van autoverzekering precies indekt is het tijd geworden om verder te kijken. Het spreekt namelijk voor zich dat niet uitsluitend de voorwaarden van de autoverzekering belangrijk zijn om rekening mee te houden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de kostprijs die eraan verbonden is? De verzekeringspremie welke moet worden betaald voor een bepaald type van autoverzekering is steeds afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan:

 1. Het type auto welke moet worden verzekerd;
 2. Het schadeverleden van de bestuurder en dus de potentiƫle verzekeringnemer;
 3. Het soort autoverzekering welke u wenst af te sluiten;

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de WA-verzekering in de praktijk steeds de financieel interessantste autoverzekering. Dit gezegd zijnde is dit type van autoverzekering lang niet voor iedereen even interessant. Wilt u toch liever een wat meer uitgebreide autoverzekering afsluiten, maar wilt u de kostprijs daarvoor toch danig kunnen drukken? Hou dan rekening met de tips zoals hieronder aangegeven:

 1. Vergelijk altijd de autoverzekeringen bij de verschillende verzekeraars;
 2. Kies voor een auto met niet al te zware specificaties;
 3. Zorg ervoor dat u geen negatief schadeverleden opbouwt;
 4. Kies voor een autoverzekering met een bonus;

De vierde en laatste tip zal bij veel mensen misschien een beetje vreemd in de oren klinken. Het is echter zo dat verschillende verzekeraars die op de markt zijn terug te vinden ervoor kiezen om hun verzekeringnemers te belonen wanneer ze een volledig jaar schadevrij hebben gereden. Geldt dat ook voor uw auto en heeft u zo’n autoverzekering afgesloten? In dat geval zult u mogelijks aan het einde van het jaar kunnen rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling van de betaalde verzekeringspremies. Dat is natuurlijk helemaal geweldig! Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, er bestaan in de praktijk zeker en vast tal van verschillende mogelijkheden om de premie van uw autoverzekering te kunnen drukken. Voor meer informatie over het afsluiten, en het vergelijken, van een autoverzekering, klikt u hier.