Pakketverzekering? Wat is een Pakketverzekering?

24/01/2020 0 Door Vredevanutrecht

U kunt ook meer verzekeringen bij een verzekeraar afsluiten. Deze pakketverzekeringen bestaan meestal uit ten minste een inboedel-, woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. De woonhuisverzekering kan altijd inclusief glas worden afgesloten; bij de inboedelverzekering kan dat in de meeste gevallen. Bij sommige verzekeraars blijft het bij dit woonpakket, bij andere kunt u vrijwel alle denkbare (schade)verzekeringen in het pakket opnemen. Levensverzekeringen zijn maar zelden in het pakket opgenomen. Als ze erin zitten, gaat het meestal om een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering.

Een belangrijk argument voor een pakketverzekering is het gemak: u heeft maar met een verzekeraar te maken. Een keer per jaar krijgt u een overzicht van al uw verzekeringen en van de premie die u dat jaar moet voldoen. Alle verzekeringspapieren en verzekeringsvoorwaarden zitten overzichtelijk bij elkaar in een map. Een extra voordeel heeft u als u deze premie zonder premieopslag in vaste maandelijkse termijnen kunt voldoen.

Een ander voordeel is dat u bij vrijwel alle verzekeraars voor een pakketverzekering minder poliskosten betaalt dan voor de losse verzekeringen samen. Een aantal maatschappijen geeft daarnaast nog korting op de premies. De hoogte van de korting is meestal afhankelijk van het aantal verzekeringen dat u bij de verzekeraar heeft afgesloten. Hoe meer verzekeringen, hoe hoger de korting.

Bovendien geldt in het algemeen dat verzekeringen nogal wat overlappingen kennen. Heeft u deze verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afgesloten, dan krijgt u bij een eventuele schade niet te maken met de discussie wie voor een bepaalde schade moet opdraaien.

Een mogelijk nadeel is dat het onderbrengen van al uw verzekeringen bij een verzekeraar lang niet altijd het voordeligst is. Een maatschappij met bijvoorbeeld een goede en niet te dure autoverzekering, heeft niet automatisch een even goede en voordelige inboedelverzekering. In de praktijk valt dit nadeel wel mee. Uit een vergelijking van de verschillende pakketten blijkt dat verzekeraars die bij losse verzekeringen voordelig zijn, dat ook zijn bij pakketverzekeringen. Zoekt u per verzekering de goedkoopste uit, dan bent u waarschijnlijk wel goedkoper uit, maar u loopt wel de voordelen van de pakketverzekering mis. De winst loont daardoor vaak de moeite niet.

Voor verzekeringen met een hoge premie, zoals de autoverzekeringen of de arbeidsongeschiktheidsverzekering, moet u wel altijd op zoek gaan naar de voordeligste aanbieder. Het geld dat u hiermee uitspaart, maakt u over het algemeen niet goed met een pakketkorting.